Sobotnie popołudnie to chyba najlepszy czas aby nauczyć się czegoś nowego jak przygotować niedzielny obiad. To właśnie w sobotnie popołudnie odbyły się Warsztaty Kulinarne Smaki Jesieni w sali OSP w Dobrzeniu Małym. Warsztaty prowadziła firma Pracownia Smaków. Oprócz gotowania dania obiadowego przygotowanego między innymi z owoców jesiennych takich jak dynia, kasztany jadalne, orzechy no i także mięsa z sarny. Jako przystawkę do obiadu przygotowano pyszny deser do którego wykorzystano również jesienne owoce. Oprócz sztuki gotowania można było nauczyć sztuki carvingu czyli zdobienia z owoców i warzyw które poprowadził aktualny mistrz Polski w tej dyscyplinie Daniel Bewko. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał Pamiątkowy Dyplom uczestnictwa w Warsztatach.
> >
Śląski Oktoberfest
Wspaniałą imprezę mieliśmy w sobotę 21-września dzięki organizatorom Stowarzyszenie Borki Aktywni Razem i Gminy Dobrzeń Wielki. Sląski Oktoberfest był bardzo udany i zgromadził tłumy ludzi, którzy bawili się wspaniale aż do rana.
Atrakcji było mnóstwo a gwiazdą Oktoberfestu był Toby z Monachium. W czasie imprezy pobito też rekord Polski w tańcu ze skrzynkami (krattenwals), zatanczyło aż 184 osoby.
> >
W ostatnią niedzielę na placu zabaw w Dobrzeniu Małym było naprawdę mroźno, albowiem odbywał się coroczny piknik tematyczny tym razem tematem był Piknik Na Antarktydzie. Sceneria pikniku była naprawdę zimowa, chociaż sztuczna. Zebranych rozgrzewały jednak różne gry i konkurencje takie jak: łowienie ryb pod lodem, bitwa na śnieżki, hokej, sztuczny śnieg, lepienie bałwanów no i warsztaty rzeźbienie w prawdziwych bryłach lodowych. Były też występy artystyczne. Nie zabrakło też coś dla ciała, a więc smaczne ciasta, dania z grila itp. Gościem na pikniku był zespół Blue Party który rozbawił wszystkich. na zakończenie była zabawa taneczna z DJ.
> >